Angst in het nieuws van alledag
23 juli 2016 

Angst in het nieuws van alledag

Het mythisch denken van alledag, in het dagelijks leven van nu. Angst verhogen is essentieel voor een wereld waarin vlug en snel geconsumeerd moet worden. Angst verkoopt. Wie hebben jouw angst nodig?
• Multimedia en sociale media hebben angst nodig om content te maken.
• Financiële instellingen hebben angst nodig om hun oorspronkelijke posities weer in te kunnen nemen.
• De overheid heeft angst nodig om zichzelf de situatie meester te kunnen verklaren en hun macht te legitimeren en in stand te houden.

En jij? Heb jij je dagelijkse portie angst nodig?

Een willekeurig gekozen voorbeeld op een gewone dag in Nederland: Er breekt brand uit… ergens in een winkelcentrum in Nederland. Dit feit gebeurt om half elf ’s ochtends en om half drie ’s middags – dus vier uur later – wordt door de brandweer het sein ‘brand meester’ gegeven.

De eerste tweets worden op internet geplaatst om kwart voor elf. Het filmpje gemaakt door een voorbijganger met zijn smartphone wordt geplaatst op internet om vijf over elf. Om elf uur wordt door Business News Radio gebeld met een bewoner ter plaatse. Om half twaalf wordt door de redactie van “De wereld draait door” koortsachtig gezocht naar een reden waarom deze brand is geweest. Om half een word door deze redactie een gedragskundige gebeld, die zijn mening hierover zou moeten geven. Suggestief uitgevraagd geeft deze persoon direct een typologie over een mogelijke dader en de redactie stelt wat meer vragen. Na gegoogeld te hebben op uiterlijk en cv van deze persoon, nodigt men deze gedragsdeskundige uit om ’s avonds om acht uur te verschijnen in het programma ‘De wereld draait door’.

De redactie van Pauw vergadert ook, maar dan s’ middags om twee uur. Daar is het naakte feit van een brand of een mogelijk daderprofiel niet meer interessant. Er moet iets crimineels aan toegevoegd worden, dus kiest de redactie ervoor een (mogelijke) schuldige te profileren. Er moet een schuldige voor de brand gevonden worden, of op zijn minst een aanwijzing dat er iemand financieel geknoeid heeft. Immers, anders is de koppeling niet te maken naar het huidige kwaad (het weekthema van dit programma), te weten; de vette bonussen die banken en verzekeringen toucheren. Een deskundige in financieel crimineel gedrag wordt gebeld. Deze moet zendtijd vullen op basis van zijn of haar kennis omtrent bonussen en zakken vullen. Een andere reden om deze deskundige om uit te nodigen is het uiterlijk van deze persoon. Dat moet voldoen aan een aantal basiskenmerken: vertrouwenwekkend ogen, van goede afkomst zijn en van onbesproken gedrag. Dit toetst men door hem te googelen en fora op internet af te lopen om te kijken of er over hem geklaagd wordt. De brand moet erg zijn…. het smartphone-filmpje van de toevallige voorbijganger wordt voorzien van een dreigend muziekje. De vermeende kennis opgedaan over de brand in het programma van ‘De wereld draait door’ moet overtroffen worden. Het geheel moet een politieke lading krijgen om de volgende dag ook nog content te kunnen bieden. Als de dag ten einde is moet er weer goed geslapen kunnen worden. Morgen weer verheugd kijken naar een politicus die “maatregelen” afkondigt of een commissie wil doen instellen. Of er is wellicht morgen weer een brand met veel slachtoffers? Goed voor de kijkcijfers!

Deze ordening in zogeheten nieuws is niet nieuw en ook niet toe te schrijven aan een aantal personen of een ‘complot’. Ik heb toevallig een aantal programma’s in Omroep-land genoemd om mijn voorbeeld te verduidelijken. Dat is niet om deze programma’s in een kwaad daglicht te stellen. Ik gebruik ze slechts als voorbeeld.
De angsten van de samenleving moeten gevoed worden. Een brand alleen levert de media te weinig op. Er moet een reden zijn. (aangestoken of niet?), een belang (het ging toch al slecht in dat winkelcentrum?), en de algemene angst… een ieders huis en haard kan in de brand gestoken worden (pas op!). Vervolgens moet er financieel geknoeid zijn (wie heeft er voordeel aan?). Dat moet aan de kaak gesteld worden en de overheid of politici moeten regelgeving realiseren die dit in de toekomst zal voorkomen.
Morgen… is er weer een dag om angst te verzamelen. Maar willen we dat nou echt?

Liever een toekomst met nieuws zonder angst

Angst is in de wereld door de eeuwen heen gebruikt om te beheersen en te heersen, te besturen en om bestuurd worden. Wat ons als mens levend houdt, is het simpele feit dat we zelf kunnen besluiten ons hieraan te confirmeren of een andere route te kiezen die vrij is van angst.
We beschikken allemaal over een wil die we kunnen inzetten, zodat we onszelf inclusief onze omgeving herscheppen. Het verminderen en wegnemen van angst gedijt het best in geestelijke vrijheid. In hoeverre krijgt geestelijke vrijheid de ruimte in onze huidige samenleving, die gebaseerd is op onderschikking? Biedt ‘baas boven baas’ de vruchtbare bodem, waarop wij onszelf kunnen ontplooien? Kunnen wij onze eigen bijdrage met hart en ziel geven? Het antwoord laat zich raden…

In onze samenleving waarin het denken en handelen in termen van macht, angst en verborgen agenda’s nog steeds gemeengoed is, wordt het de moeite waard om verder te kijken dan de angst zelf. Mijn droom is: Houd op met het verkopen van angst waardoor de angst vergroot wordt.

Zoek middelen en wegen om welbevinden en zelfoprichtend vermogen te verkrijgen voor ieder van ons persoonlijk. Het inzetten van multimedia om mensen hun eigen zelfoprichtende mogelijkheden weer te doen inzien en te faciliteren is een uitdaging waar we nu met zijn allen voor staan. Mijn leven is erop gericht om dat zowel voor mijzelf als voor de medemens te helpen creëren. Ik roep hierbij een ieder op om ook jouw energie en jouw domein van kennis en ervaring daarop in te zetten.

Nieuws zonder angst, da’s pas echt groot nieuws. Toch?

Over de schrijver

Zelfoprichtend vermogen compassievol terugbrengen in je leven, dat is wat ik doe.

Opgegroeid in een generatie van zeevarenden, heeft de zee en met name de horizon een grote aantrekkingskracht op mij. Ik zie mezelf als waarnemer, ik houd van de natuur, het zintuiglijk genieten van de goede dingen des levens. De liefde in mijn leven is Jacqueline, haar twee kinderen Yannick en Aimée heb ik ook in mijn hart gesloten.

In mijn leven heb ik veel gelezen en veel kennis opgedaan van het brein en gedrag van de mens. Sinds 1996 ben ik zelfstandig ondernemer in Fantavisie en heb ik gewerkt als senior project manager en warmhearted life coach om me inmiddels te specialiseren om mensen zoals jij, die een groot verschil kunnen maken in onze wereld, hun zelfoprichtend vermgoen weer te laten spreken. Ik ben CEO fluisteraar. Dat ben ik echt.

Reactie plaatsen