Valkuilen van een CEO

De rol die ik vaak op me neem, is die van waarnemer. Daarbij onderscheid ik tien veel voorkomende valkuilen bij mijn clienten. Welke valkuil komt jou bekend voor c.q. welke valkuil ga je aan?

1. Je bent een krachtige visionair

De kracht van je visie kan averechts werken, omdat je zo groot denkt dat je jezelf overweldigt. Met zoveel opties voor handen, kan het zijn dat het moeilijk is om met nieuwe projecten te beginnen.

2. Geen succes-ervaring

Ondanks de bewondering van anderen, voelt het niet alsof je hard hebt gewerkt voor wat je hebt bereikt. Het lijkt jouw ‘geheim’. Veel van de best presterende CEO’s ter wereld, noemen zichzelf ‘lui’.

3. Je waarden zijn diep verstopte en concurreren steeds duidelijker, naarmate je succesvoller wordt

Je motiveert jezelf door een groot gevoel van verantwoordelijkheid en je normen en waarden. Als iets niet lukt, komt dat door andere waarden waaraan je onbewust ook gecommitteerd bent.

4. Onopvallend comfortabel in de grijze zone

De grijze zone is een renners-snelheid die te snel is voor herstel en te langzaam voor groei. Zo’n snelheid voelt als een moeilijke oefening. Maar als je telkens weer in deze zone rent, leidt dit eigenlijk tot een slechtere prestatie. Het gevaar voor een hoge presteerder als jij, is dat je in jouw grijze zone zoveel meer presteert dan gemiddeld, dat je de neiging hebt voortdurend te onderpresteren, zonder dat je het door hebt.

 

5. Extreme probleemoplosser

Je hebt een fijngevoelige afstemming op ‘gevaar’ en dat betekent dat je energie krijgt van uitdagingen en bedreigingen. Je hebt de neiging zaken te ontwijken totdat ze een echt probleem zijn geworden. Daarbij worstel je met je focus op langere-termijn doelen.

6. Perfecte hoge lat

Hoe meer succes en inkomen je hebt, hoe hoger de druk wordt om dat niveau vast te houden. Elke start van een nieuw project is lastig voor je, omdat je lat nog hoger ligt, gezien de beloning na je vorige project.

7. Te toekomstgericht 

Als je aandacht op de toekomst is gericht, neem je meteen actie zodra je een idee hebt. Maar je geeft nauwelijks aandacht aan uitdagingen die regelmatig weer voorkomen.

8. Zonder hulp

Echt niet. Mensen zijn verbaasd over wat je creëert. Je bent zelf een van de best presterende mensen die je kent. En je hebt echt geen hulp nodig. Dus heb je geen persoonlijk ondersteunend team.

9. De “waarheid” blijft verborgen

Hoe hoger in de boom, hoe moeilijker het wordt om open te zijn tegen de mensen om je heen en hoe moeilijker het voor hen is om je de waarheid te vertellen. Top presteerders hebben vaak weinig mensen in hun omgeving die ze precies vertellen wat ze echt moeten horen. Dat leidt tot een "doofheid" die je kan verlammen, zonder dat je weet waaraan dat ligt.

Over de schrijver

Zelfoprichtend vermogen compassievol terugbrengen in je leven, dat is wat ik doe.

Opgegroeid in een generatie van zeevarenden, heeft de zee en met name de horizon een grote aantrekkingskracht op mij. Ik zie mezelf als waarnemer, ik houd van de natuur, het zintuiglijk genieten van de goede dingen des levens. De liefde in mijn leven is Jacqueline, haar twee kinderen Yannick en Aimée heb ik ook in mijn hart gesloten.

In mijn leven heb ik veel gelezen en veel kennis opgedaan van het brein en gedrag van de mens. Sinds 1996 ben ik zelfstandig ondernemer in Fantavisie en heb ik gewerkt als senior project manager en warmhearted life coach om me inmiddels te specialiseren om mensen zoals jij, die een groot verschil kunnen maken in onze wereld, hun zelfoprichtend vermgoen weer te laten spreken. Ik ben CEO fluisteraar. Dat ben ik echt.

Reactie plaatsen