Ontsluit je mogelijkheden: overwin uitstelgedrag met een holistische benadering
05 januari 2024 

Ontsluit je mogelijkheden: overwin uitstelgedrag met een holistische benadering

Uitstelgedrag: het uitstellen van taken die men wil of moet doen, wetende dat uitstel kan leiden tot moeilijkheden of extra stress. Het wordt vaak irrationeel uitstel of procrastinatie genoemd. (Wikipedia)

In de drukte van het dagelijks leven komen velen van ons het fenomeen uitstelgedrag tegen, van kleine vertragingen in routinetaken tot aanzienlijke obstakels bij het voltooien van cruciale projecten. Laten we vandaag ingaan op de oorzaken, gevolgen en strategieën om uitstelgedrag te overwinnen, waarbij we inzichten putten uit www.ceofluisteraar.com.

Begrip van uitstelgedrag: oorzaken en gevolgen

Uitstelgedrag is een veelvoorkomende worsteling met diverse wortels en significante gevolgen. Het aanpakken ervan vereist bewustzijn, zelfreflectie en effectieve strategieën. Een vraag die mij vaak wordt gesteld is: ‘Hans, wat doe jij precies?’ Ik volg een holistische aanpak, die met name het uitstelgedrag aanpakt, maar nog veel meer. Hoe ziet dat eruit?

Holistische aanpak: toegepaste kinesiologie en Enneagram Integratie

Toegepaste kinesiologie, een holistische methode die spiertesten gebruikt om onbewuste stressreacties te identificeren, kan een krachtig instrument zijn voor persoonlijke ontwikkeling en het aanpakken van gedragspatronen zoals uitstelgedrag. In combinatie met het Enneagram, een persoonlijkheidsmodel dat inzicht geeft in motivaties, biedt het een uniek protocol:

 1. Identificeer specifieke angsten of blokkades: Gebruik spiertesten om angsten, overtuigingen of blokkades te lokaliseren die bijdragen aan uitstelgedrag.
 2. Koppel terug naar Enneagram essentietype: Verbind de testresultaten met je Enneagram-type. Begrijp hoe jouw persoonlijkheid reageert op stressoren en de specifieke angsten of patronen die zijn geassocieerd met jouw type.
 3. Ontwikkel persoonlijke strategieën: Maak gebruik van deze kennis om gepersonaliseerde strategieën te creëren - of het nu gaat om oefeningen, affirmaties of gedragsveranderingen die zijn afgestemd op jouw unieke behoeften.
 4. Regelmatige evaluatie: Voer periodiek spiertesten uit om de voortgang te beoordelen. Controleer of de toegepaste strategieën effectief zijn, zowel voor jezelf als voor je omgeving.
 5. Integreer andere benaderingen indien nodig: Erken dat er geen universele oplossing is. Overweeg aanvullende technieken zoals cognitieve gedragstherapie.

Omarm verandering en transformatie in hartje Frankrijk

De wortels van uitstelgedrag liggen vaak diep in het onderbewuste. Het herkennen en aanpakken van deze verborgen angsten kan uitdagend zijn. Daar kom ik in beeld. Sluit je aan bij mij op een transformatieve holistische reis, waar we Enneagram-inzichten en spiertesten integreren om je potentieel te ontsluiten en uitstelgedrag te verminderen. Laten we samen deze weg bewandelen!

Ontvouwen van de psychologie: oorzaken en gevolgen van uitstelgedrag

Het ontrafelen van de complexiteit van uitstelgedrag onthult angsten diep verankerd in het onderbewuste:

 1. Angst en perfectionisme: De angst voor falen of het streven naar perfectie kan uitstelgedrag veroorzaken. Taken worden uitgesteld uit angst om niet aan zelfopgelegde hoge normen te voldoen.
 2. Gebrek aan motivatie: Onduidelijke prikkels voor het voltooien van taken vergroten de kans op uitstelgedrag. Duidelijke doelen en beloningen verminderen deze neiging.
 3. Gebrek aan discipline: Slechte zelfdiscipline en prioritering dragen bij aan uitstelgedrag. Afleidingen van minder belangrijke taken komen vaak voor.
 4. Overweldiging: De omvang van taken kan verlammend werken. Een duidelijk plan en strategie helpen tegen gevoelens van overweldiging.

Gevolgen van Uitstelgedrag: Het Rippel Effect

 1. Stress en angst: Uitgestelde taken vergroten stress en angst, vooral als deadlines naderen. Angst voor falen, kritiek, succes of een onbekende toekomst draagt bij aan de last.
 2. Gemiste kansen: Uitstelgedrag leidt tot gemiste professionele en persoonlijke kansen.
 3. Verlies van kwaliteit: Gehaaste taken compromitteren de kwaliteit, wat de algehele prestaties en resultaten beïnvloedt.

Cognitieve strategieën voor uitstelgedrag

Bestrijd uitstelgedrag met cognitieve strategieën:

 1. Realistische doelstellingen: Verdeel taken in beheersbare doelen om overweldiging te verminderen.
 2. Prioriteiten stellen: Identificeer belangrijke taken en concentreer je daarop om afleidingen te vermijden.
 3. Planning: Een goed gedefinieerd plan organiseert taken, verhoogt de motivatie en vermindert uitstelgedrag.
 4. Zoek ondersteuning: Deel doelen en deadlines met collega's, vrienden of familie om sociale druk te creëren.
 5. Beloon jezelf: Stel beloningen in voor het voltooien van taken om de motivatie te verbeteren.

Diepere inzichten: het ontwarren van het Enneagram

Begrip van Enneagram-types en hun motivaties biedt een diepgaand perspectief:

🧘‍♂️ Type 1 - De Perfectionist

🤝 Type 2 - De Helper

🎯 Type 3 - De Presteerder

🌹  Type 4 - De Romanticus

📚 Type 5 - De Waarnemer

🤝 Type 6 - De Loyale

🎉 Type 7 - De Avonturier

💪 Type 8 - De Baas

☮️ Type 9 - De Bemiddelaar


Het herkennen van hoe deze types in verschillende situaties met elkaar omgaan, versterkt je zelfbewustzijn en begrip van anderen.

Voorbij bewustzijn: integratie van Enneagram en toegepaste kinesiologie

Echter, louter bewustzijn is niet altijd voldoende. Uitstelgedrag blijft vaak bestaan, waardoor een diepere aanpak nodig is. Het Enneagram-integratiepakket waarmee we aan de slag gaan, biedt methoden zoals:

 1. Diepgaande zelfreflectie: Reflecteer regelmatig diep op je gedrag, emoties en gedachten om onderliggende angsten en hun impact te ontdekken.
 2. Schrijftherapie: Houd een dagboek bij om gedachten en gevoelens te documenteren, waardoor inzicht wordt verkregen in onbewuste angsten en uitstelgedrag wordt verminderd.
 3. Mentale visualisatie: Stel jezelf voor terwijl je taken aanpakt zonder angst, waardoor een positieve mindset wordt bevorderd.

Een holistische reis om je uitstelgedrag te overwinnen

Uitstelgedrag overwinnen is een transformerend proces dat tijd, inspanning en toewijding vereist. Deze gecombineerde aanpak, waarbij Enneagram en toegepaste kinesiologie worden geïntegreerd, blijkt effectief te zijn bij het aanpakken van uitstelgedrag en het verkrijgen van inzicht in onbewuste processen. We kiezen samen methoden die resoneren met jouw voorkeuren en in lijn zijn met jouw unieke perspectief en ervaringen. Daarvoor kom je naar hartje Frankrijk, op een fantastische locatie die je op alle bewustzijnslagen welkom heet.

Klaar voor verandering? Houd jezelf niet meer tegen!

Laat uitstelgedrag je niet meer tegenhouden. Neem contact op en laten we samen deze transformatieve reis beginnen. Ik ben hier om je te helpen je potentieel te ontsluiten en je doelen te bereiken. Omarm de transformatie!

Over de schrijver

Zelfoprichtend vermogen compassievol terugbrengen in je leven, dat is wat ik doe.

Opgegroeid in een generatie van zeevarenden, heeft de zee en met name de horizon een grote aantrekkingskracht op mij. Ik zie mezelf als waarnemer, ik houd van de natuur, het zintuiglijk genieten van de goede dingen des levens. De liefde in mijn leven is Jacqueline, haar twee kinderen Yannick en Aimée heb ik ook in mijn hart gesloten.

In mijn leven heb ik veel gelezen en veel kennis opgedaan van het brein en gedrag van de mens. Sinds 1996 ben ik zelfstandig ondernemer in Fantavisie en heb ik gewerkt als senior project manager en warmhearted life coach om me inmiddels te specialiseren om mensen zoals jij, die een groot verschil kunnen maken in onze wereld, hun zelfoprichtend vermgoen weer te laten spreken. Ik ben CEO fluisteraar. Dat ben ik echt.

Reactie plaatsen